Malzemeler:
1 su bardağı buğday1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kuru fasulye
1-2 tane kuru kayısı
5-6 tane kuru üzüm
1-2 tane kuru incir
1-2 HURMA
1 portakal kabuğu rendesi
1 çubuk tarçın
2-3 karanfil
1,5 çay bardağı çam balı
1 su bardağı süt
Üzeri için:
Tarçın, nar, fındık, fıstık, ceviz.
Yapılışı:

ŞEKERSİZ AŞURE

Nohut ve kuru fasulyeyi akşamdan ayrı ayrı ıslatıyoruz. Buğdayı da düdüklü tencereye koyup, üzerini üç parmak geçecek su ilave ediyoruz. Tencereden kaynama sesi çıktıktan 20 dk sonra ocaktan alıyoruz.
Akşamdan bu işlemleri yaptıktan sonra sabah büyük bir tencerede su kaynatıp, haşlanmış buğdayı içine alıyoruz. 10-15 dakika kadar sonra nohut ve fasulyeyi ilave ediyoruz. Bu sırada da kuru meyveleri yıkayıp, suda bekletiyoruz.
10 dakika kadar birlikte pişen buğday, nohut ve fasulyeye minik minik doğradığımız kuru meyveleri ilave ediyoruz. Portakal kabuğu rendesi, karanfil ve çubuk tarçını (tarçın diyet tatlılarda çok çok önemlidir sakın unutmayın) ekliyoruz. Tatlandırmak için de kalorisi en düşük bal olduğu için çam balı kullanıyoruz. Bir su bardağı süt ilavesi yaparak bu şekilde tencere fokurdayana kadar kısık ateşte, ara sıra karıştırarak pişiriyoruz.
Kıvamının sulu olması gerekir ki soğuduğunda doğru peltelikte olsun. Yani kaşığı tencereden çıkardığınızda su gibi akmamalı ama asla yoğun kıvamlı da olmamalı. Bunun için de hazırda sürekli kaynar su bulunduruyoruz. Kaynayıp yoğunlaşınca azar azar ilave ediyoruz.
Bu ölçülerden yaklaşık 8-10 kase için çıkıyor. Hazırladığımız aşureyi üzeri kabuk bağlamadan karıştırarak kaselere paylaştırıp soğumasını bekliyoruz ve üzerini istediğimiz şekilde süslüyoruz.
AFİYET OLSUN…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder