Malzemeler
Hamuru için :
5 su bardağı un
250 gr yumuşamış tereyağı
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 dolu yemek kaşığı yoğurt
2 adet yumurta sarısı
1 fiske tuz
Hamuru için :
5 su bardağı un
250 gr yumuşamış tereyağı
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 dolu yemek kaşığı yoğurt
2 adet yumurta sarısı
1 fiske tuz
İçi için :
1. 5 su bardağı kadar çekilmiş ceviz içi
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı tarçın
1. 5 su bardağı kadar çekilmiş ceviz içi
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı tarçın
Şerbeti için :
4 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Yarım limonun suyu
4 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Yarım limonun suyu
Yapılışı
Unun ortasını havuz yaparak, yumurta sarılarını, tereyağı, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu ekleyin. Ortadaki malzemeleri bir miktar birbirine yedirin. Sonra da unu, ortadaki malzemeye hafifçe yedirerek orta sertlikte bir hamur yoğurun. Hamuru dinlendirmeye alırken, şerbeti hazırlamaya başlayın. Şeker ve suyu hafif ağdalanana kadar kaynatıp, ocaktan alırken limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın. İç malzemeleri homojen bir şekilde karıştırın. Ceviz büyüklüğünde kopartılan hamurları avuç içinde yassılaştırın. Ortasına iç harcı koyup iki ucunu kapatın. Parmaklarınızla hamuru toparlayın. Yağlanmış tepsiye dizerken, iç harçlı hamuru hafifçe yassılaştırın. Arzuya göre bir çatal ile çizikler atarak desen verin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. İlk sıcaklığı çıkan tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün. Üzerine bir başka tepsiyle kapatıp şerbetini çekmesini sağlayın. Afiyet olsun. Dudova tatlısı, adından da anlaşıldığı gibi Boşnak göçmenlerce Trakya mutfağına taşınmıştır. Düğünler, bayramlar ve cemiyetlerde ikram edilmesi yaygın, sevilen şerbetli bir tatlıdır. Boşnaklar bu tatlıya “Dudova” derler. Geleneksel tarif günümüzün şartlarına uyarlansa da orjinali küçük nüanslar barındırır. Örneğin; içeriğinde kullanılan yağ günümüz tariflerinde margarin olarak gösterilir. Esasen tereyağ kullanılması gerekmektedir. İç harcında kırık ceviz içi kullanılırken, Trakya yöresinde bolca yetişen badem içinin tek ya da cevizle birlikte kullanılması sonradan tarife girmiştir. Hatta bu iç malzemeyi yeşil fıstık olarak sunan tarifler bile vardır. İç harcı bazen hamurun bütününe de katılır. Bu sebeple kolay toparlanmayan, kırılgan bir yapıdadır. Avuç içinde parmaklarla hafifçe sıkarak toparlanabilir.
Unun ortasını havuz yaparak, yumurta sarılarını, tereyağı, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu ekleyin. Ortadaki malzemeleri bir miktar birbirine yedirin. Sonra da unu, ortadaki malzemeye hafifçe yedirerek orta sertlikte bir hamur yoğurun. Hamuru dinlendirmeye alırken, şerbeti hazırlamaya başlayın. Şeker ve suyu hafif ağdalanana kadar kaynatıp, ocaktan alırken limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın. İç malzemeleri homojen bir şekilde karıştırın. Ceviz büyüklüğünde kopartılan hamurları avuç içinde yassılaştırın. Ortasına iç harcı koyup iki ucunu kapatın. Parmaklarınızla hamuru toparlayın. Yağlanmış tepsiye dizerken, iç harçlı hamuru hafifçe yassılaştırın. Arzuya göre bir çatal ile çizikler atarak desen verin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. İlk sıcaklığı çıkan tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün. Üzerine bir başka tepsiyle kapatıp şerbetini çekmesini sağlayın. Afiyet olsun. Dudova tatlısı, adından da anlaşıldığı gibi Boşnak göçmenlerce Trakya mutfağına taşınmıştır. Düğünler, bayramlar ve cemiyetlerde ikram edilmesi yaygın, sevilen şerbetli bir tatlıdır. Boşnaklar bu tatlıya “Dudova” derler. Geleneksel tarif günümüzün şartlarına uyarlansa da orjinali küçük nüanslar barındırır. Örneğin; içeriğinde kullanılan yağ günümüz tariflerinde margarin olarak gösterilir. Esasen tereyağ kullanılması gerekmektedir. İç harcında kırık ceviz içi kullanılırken, Trakya yöresinde bolca yetişen badem içinin tek ya da cevizle birlikte kullanılması sonradan tarife girmiştir. Hatta bu iç malzemeyi yeşil fıstık olarak sunan tarifler bile vardır. İç harcı bazen hamurun bütününe de katılır. Bu sebeple kolay toparlanmayan, kırılgan bir yapıdadır. Avuç içinde parmaklarla hafifçe sıkarak toparlanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder