KESTANELİ LAHANA DOLMASI

MALZEMELER


 1 adet küçük lahana
 2 su bardağı pirinç
 2 su bardağı soğan
1 çorba kaşığı çam fıstığı
1/2 çorba kaşığı kuş üzümü
1/2 kg. kestane
1,5 su bardağı zeytinyağı
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet taze nane ya da
1 çorba kaşığı kuru nane
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 paket yenibahar
1/2 paket tarçın
2,5 tatlı kaşığı toz şeker
6 su bardağı su
KESTANELİ LAHANA DOLMASI

HAZIRLANIŞI


Lahana yapraklarını yırtmadan ayıklayıp kaynar suya atın. Pişirmeden, sarılabilecek kadar yumuşatın. Lahana yapraklarını kaynar sudan çıkarıp, sarmanın büyüklüğüne göre parçalara ayırın, soğumaya bırakın.
Pirinci kaynar suda bir süre bekletin.
Soğanları rendeleyin.
Kestanelerin kabuğunu çizdikten sonra birkaç dakika kaynar suda bekletin. Bıçak ucuyla, fazla dağıtmadan muntazam şekilde dış ve iç kabuklarından ayırdığınız kestaneleri küçük parçalara bölün.
Soğan ve fıstığı 1 su bardağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar, kavurun. Pirinci ekleyip, şeffaflaşıncaya kadar çevirin.
Kestane ve kuş üzümünü de ilave edin. 2 – 3 dakika daha kavurduktan sonra 4 su bardağı kaynar su ilave ederek içi pişirin. Suyunu çekince demlenmeye bırakın.
Taze soğan, maydanoz, dereotu ve naneyi ince kıydıktan sonra sıcak harcın üzerine koyun. Tuz, toz şeker, yenibahar ve tarçın ilave ederek, harcı sıcakken karıştırın. Yarım saat dinlenmeye bırakın.
Lahana yapraklarının üzerine harç koyup sarın.
Tencerenin dibine lahananın ayrılan damarlarını yayın, üstüne sarmaları sıralayın. Biraz daha tuz, toz şeker ve 1/2 su bardağı zeytinyağı ilave edin. Sarmaların hizasına gelinceye kadar, yaklaşık 2 su bardağı sıcak su koyun. Üzerine bir tabak kapatın.
Sarmalan tencerenin kapağı kapalı olarak, önce harlı, sonra kısık ateşte, suyunu çekinceye kadar pişirin.
Kestaneli lahana sarmasını soğuduktan sonra tencereden çıkarın. Bir gece soğuk bir yerde beklettikten sonra servis yapın. 

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

@Tatliye