SOĞAN DOLMASI

Malzemeler:


5 adet kuru soğan (dolması İçin)
200 gr kıyma
1 su bardağı bulgur
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı kuru soğan
3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
bir tutam maydanoz
bir tutam dereotu
tuz, karabiber, pul biber, kimyon, kuru nane
zeytin yağı

Sosu İçin:

2 diş sarımsak (rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz
su

Hazırlanışı


İlk olarak 5 adet soğanın kabuklarını soyup ikiye bölmeden orta kısımlarına kadar kesin.
Tencereye su koyup 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip su kaynayınca soğanları kaynayan suya atıp 5-6 dk kadar haşlayıp sudan alın ve soğumaya bırakın.
SOĞAN DOLMASI
Soğuyan soğanların katlarını dikkatlice ayırın, eğer iç kısımları sert kalmışsa tekrar sert olan soğanları 2-3 dk daha haşlayın.
İçi için bulgur ve pirinci yıkayıp süzdürüp derin kaseye koyun.
Soğan, sarımsakları, maydanoz ve dereotunu ince olacak şekilde doğrayıp kıyma, salçalar, nar ekşisi, baharatlar ve zeytin yağını bulgurlu pirince ekleyip karıştırın.
Katlarını ayırdığınız soğanların uç kısımlarına birer tatlı kaşığı hazırladığınız harçtan koyup sarın.
Bütün soğanlar bitince sardığınız soğanların uç kısımları alta gelecek şekilde tencereye dizin.
Sos için tavaya zeytin yağını koyup ısıtın sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurup salçayı ekleyip 2-3 dk kavurup 2 su bardağı kadar suyu ve tuzu ekleyip ocaktan alın.
Hazırladığınız sosu soğanların üzerine döküp dolma taşı yada tabak koyup(dolmaların açılmaması için) ocağa koyun ve kaynamaya başlayınca kısık ateşte 45-50 dk pişirip biraz dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

@Tatliye