patlıcan kapama


MALZEMELER

5 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
2 adet çarliston biber
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet domates
250 gram kuşbaşı dana eti
2 diş sarımsak
2 adet kapya biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz

1 su bardağı sıcak su


Patlıcanları kızartmak için:

1/2 su bardağı sıvı yağ

Üzeri için:

3-4 dal maydanoz
5-6 adet çeri domates

NASIL YAPILIR :

Çelik bir tencereyi ocağa alın ve ocağın altını açıp iyice ısıtın. Isınan tencereye etleri alın ve kavurmaya başlayın, etler suyunu salıp tekrar çekene dek yaklaşık 20 dakika boyunca etleri kavurun. Kavrulan etlere zeytin yağını ilave edin ve ince ince doğradığınız kuru soğanı ekleyin.
Biberleri de ince ince doğrayıp tencereye ekleyin ve salçayı da ilave edip, soğanlar pembeleşip, biberler yumuşayana dek, yaklaşık 10 -15 dakika, tencerenin kapağını kapatıp, pişmeye bırakın. Tencereyi ocaktan alıp, bir kenara alın. Patlıcanları çizgili bir şekilde soyun ve boyuna şeritler halinde kesin. Tuzlu suda yarım saat kadar beklettikten sonra süzün ve iyice kurulayın. Bir kızartma tavasına bolca sıvı yağ koyun ve yağ iyice kızdıktan sonra patlıcanlarımızı arkalı önlü olarak güzelce kızartıp, bir kenara alın. Patatesleri soyun ve ince ince, halka halka doğrayın. Patatesleri kızgın yağda tam olarak pişirmeden hafifçe kızartıp, bir kenara alın. Yuvarlak bir fırın tepsisinin dibini yağlı kağıt ile kaplayın. Zeminine tepsinin ortasını boş bırakacak şekilde ve patlıcanlar tepsinin kenarlarından dışarı sarkacak şekilde, kızarttığınız patlıcanları dizin. Kızarttığınız patatesleri tepsinin ortasında boş kalan kısım da dahil olmak üzere tüm tepsinin zeminine yerleştirin. Hazırladığınız etli karışımı üstüne boşaltın. Domatesleri yıkayıp, rendeleyin ve sıcak su ile karıştırıp sos haline getirin. İçine tuz, karabiber ilave edip, sarımsakları içine rendeleyin ve güzelce karıştırın. Sosu etlerin üstüne gezdirin ve kenarlardan sarkan patlıcanları etlerin üstüne doğru kapatın. Tepsiyi önceden ısıtılmış 200 derece fırına verin ve yaklaşık 20 dakika bu şekilde pişmeye bırakın. Pişirme süresinin sonunda tepsiyi fırından alın. Bir servis tabağını üstüne kapatın ve dikkatlice ters çevirin. Tepsiyi dikkatlice kaldırın. Patlıcan kapamanızı, doğranmış maydanoz ve çeri domateslerle süsleyerek sıcak sıcak servis edin.


 afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

@Tatliye