MALZEMELER
5 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
2 adet çarliston biber
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet domates
250 gram kuşbaşı dana eti
2 diş sarımsak
2 adet kapya biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı sıcak su
Patlıcanları kızartmak için:
1/2 su bardağı sıvı yağ
Üzeri için:
3-4 dal maydanoz
5-6 adet çeri domates
NASIL YAPILIR :
Çelik bir tencereyi ocağa alın ve ocağın altını açıp iyice
ısıtın. Isınan tencereye etleri alın ve kavurmaya başlayın, etler suyunu salıp
tekrar çekene dek yaklaşık 20 dakika boyunca etleri kavurun. Kavrulan etlere
zeytin yağını ilave edin ve ince ince doğradığınız kuru soğanı ekleyin.
Biberleri de ince ince doğrayıp tencereye ekleyin ve salçayı
da ilave edip, soğanlar pembeleşip, biberler yumuşayana dek, yaklaşık 10 -15
dakika, tencerenin kapağını kapatıp, pişmeye bırakın. Tencereyi ocaktan alıp,
bir kenara alın. Patlıcanları çizgili bir şekilde soyun ve boyuna şeritler
halinde kesin. Tuzlu suda yarım saat kadar beklettikten sonra süzün ve iyice
kurulayın. Bir kızartma tavasına bolca sıvı yağ koyun ve yağ iyice kızdıktan
sonra patlıcanlarımızı arkalı önlü olarak güzelce kızartıp, bir kenara alın. Patatesleri
soyun ve ince ince, halka halka doğrayın. Patatesleri kızgın yağda tam olarak
pişirmeden hafifçe kızartıp, bir kenara alın. Yuvarlak bir fırın tepsisinin
dibini yağlı kağıt ile kaplayın. Zeminine tepsinin ortasını boş bırakacak
şekilde ve patlıcanlar tepsinin kenarlarından dışarı sarkacak şekilde,
kızarttığınız patlıcanları dizin. Kızarttığınız patatesleri tepsinin ortasında
boş kalan kısım da dahil olmak üzere tüm tepsinin zeminine yerleştirin. Hazırladığınız
etli karışımı üstüne boşaltın. Domatesleri yıkayıp, rendeleyin ve sıcak su ile
karıştırıp sos haline getirin. İçine tuz, karabiber ilave edip, sarımsakları
içine rendeleyin ve güzelce karıştırın. Sosu etlerin üstüne gezdirin ve
kenarlardan sarkan patlıcanları etlerin üstüne doğru kapatın. Tepsiyi önceden
ısıtılmış 200 derece fırına verin ve yaklaşık 20 dakika bu şekilde pişmeye
bırakın. Pişirme süresinin sonunda tepsiyi fırından alın. Bir servis tabağını
üstüne kapatın ve dikkatlice ters çevirin. Tepsiyi dikkatlice kaldırın.
Patlıcan kapamanızı, doğranmış maydanoz ve çeri domateslerle süsleyerek sıcak
sıcak servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder